80 år siden: Sådan hyldes Poul, Jens og alle der med livet som indsats kæmpede for Danmarks frihed

Mandag d. 5 maj, fejredes 80-års jubilæet for Danmarks befrielse. Dagen bød på fanemarch, fællessang og fortællinger, og sorgerne fra 2. verdenskrig er i dag erstattet med hyldest og stærke budskaber.

Af Jonas Lund-Sørensen

Hjemmeværnets fanebægere ved Klokkestablen. Foto: Jonas Lund-Sørensen

Foruden sommer og sol var der mandag d. 5. maj, også massevis af ildfluer i luften. Men hvis man sænkede blikket en smule og bevægede sig ned ad Skamlingsbanken, hen til Klokkestablen ville man på jorden se en forsamling af mennesker, unge såvel som ældre. Alle samlet i anledning af mindehøjtideligheden for 80-års jubilæet for Danmarks befrielse under 2. verdenskrig.

Trompetens triumf

I år var der dog intet stort orkester, i stedet var det en ung herre fra Slesvigske Musikkorps iført militæruniform, som med sin trompet blæste fanemarchen i gang. Herefter førtes 14 faner – en fane for hvert af de 14 distrikter der under 2. verdenskrig udgjorde Region III i Modstandsbevægelsen – op til Klokkestablen.

Mange af de tilstedeværende var højt dekorerede tjenestegørende eller tidligere tjenestegørende militærfolk, men ligeså var der også en masse unge repræsenteret i dalen.

Chefen for Hjemmeværnet, Generalmajor Gunner Arpe Nielsen (tv) og Chefen for Hjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland, Oberstløjtnant Lars Åge Knudsen (th) holdt begge taler under mindehøjtideligheden.
Foto: Jonas Lund-Sørensen

”En stor tak, skal også lyde til alle de unge, som i dag er mødt op og nu er med til at føre historien videre.”

Sådan lød det fra Generalmajor Gunner Arpe Nielsen, chefen for Hjemmeværnet, der efter fællessang af ”En Lærke Letted” fortalte historien om frihedskæmperen Poul Seidenfaden. En ung mand der med sit arbejde som ingeniør i Tyskland stjal papirer og tegninger fra fabrikken, og herved forvandlede ord til våben, og papir og blæk til håb og oprør.

Poul Seidenfaden

Født d. 23. januar 1915

Død d. 13. december 1944

Ingeniør

Modstandsmand i Region III og britisk SOE-agent

Død i KZ Neuengamme

Når et lys slukkes

Mindehøjtideligheden var dog ikke en sørgefest for de frihedskæmpere der med livet som indsats kæmpede for Danmarks frihed, men tværtimod en stor hyldest til de mange unge mennesker der tappert gav deres liv i kampen om frihed, og stadig dagen i dag, 80 år senere, lever videre i historien og i os.

Inden ceremoniens afslutning var der kransenedlæggelse på Klokkestablen, hvor seks kranse blev nedlagt af repræsentanter fra hhv. Jysk Forening, Hjemmeværnet, Kolding Byråd, Fonden til Klokkestablen, Haderslev Garderforening og Forsvarsbrødrene for Kolding og Omegn.

Meget passende førtes de 14 faner igen ud, når det 3. vers af ”altid frejdig når du går” blev sunget. Herefter var der inviteret til kaffebord i Restaurant Skamling, hvortil der også var enkelte taler og oplæg.

En af talerne var museumsdirektør for Museum Kolding, Rune Lundberg, som afslutningsvist med rask stemmeføring læste afskedsbrevet fra frihedskæmper Jens Thue Jensen højt for de mange, også unge, der var samlet i salen.

Jens Thue Jensen

Født d. 25. juni i 1922

Død d. 10. marts i 1945

Modstandsmand i Region III

Sabotør under besættelsen

Henrettet i Ryvangen

Afskedsbrevet fra Jens Thue Jensen, 10. marts 1945.
Foto: Jonas Lund-Sørensen

På trods af den tunge afslutning, var stemningen i salen ikke trykket. Tværtimod, sprudlede det af stolthed, glæde og håb, over at der nu, såvel som dengang, findes unge tapre mennesker som fortsat vil kæmpe for friheden og modsætte sig undertrykkelse. For som det i Mindelunden blev sagt i søndags, blev det i går gentaget, denne gang af Generalmajor Gunner Arpe Nielsen:

”Frihedskampen stoppede i maj 1945, men kampen for frihed og demokrati stopper aldrig”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *