Unge mennesker stemmer traditionelt set langt under landsgennemsnittet til kommunalvalg. Ved det seneste byrådsmøde har valgsekretariatet i Kolding Kommune derfor anbefalet byrådet, at indføre seks konkrete tiltag, der har til formål at fremme valgdeltagelsen til kommunalvalg, især for unge mennesker i kommunen
Af Jacob Hjørringgaard
Der er kommunalvalg i Danmark i år. 18 november åbner valgstederne for at invitere afklarede og uafklarede danskere ind for at sætte kryds ud fra deres foretrukne kommunalpolitiker. Selvom valget giver alle mulighed for at få indflydelse på den lokale politik, er det langt fra alle der benytter sig af den mulighed – især ikke de unge. Statistikker viser, at unge vælgere traditionelt stemmer langt mindre end resten af befolkningen. I Kolding Kommune har man derfor allerede nu sat gang i en indsats, for at vende udviklingen og engagere flere unge i den demokratiske proces.
Lav valgdeltagelse blandt unge i Kolding Kommune
Efteråret byder på kommunalvalg i Danmark, men allerede nu er det på dagsordenen i Kolding Kommune, hvor valgsekretariatet i Kolding Kommune på byrådsmødet den 29 april har foreslået seks tiltag i kommunen, som blandt andet skal hjælpe med at få endnu flere unge mennesker i Kolding Kommune til stemmeurnerne. Kommunalvalg hitter nemlig ikke blandt unge mennesker.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at ved seneste kommunalvalg i 2021, var stemmeprocenten på landsplan i alt 67,21%. Sammenlignet med 22-29 årige var tallet på 53,1%. Hvis man sammenligner landsgennemsnittet med Kolding Kommune, så er billedet det samme. 47,4% af de 22-29 årige valgte at stemme, alt imens valgdeltagelsen for hele Kolding Kommune lå på 69,1%, ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet i forbindelse med kommunalvalget i 2021. Det har fået valgsekretariatet til at indføre konkrete tiltag, der i sidste ende skal munde ud i flere unge stemmer.
Ungdoms og videregående uddannelser skal på banen
Blandt de nye tiltag til at fremme valgdeltagelsen blandt unge er, at alle videregående uddannelser i Kolding Kommune vil få en sms af valgsekretariatet for at orientere om, at der er kommunalvalg. Af valgsekretariatets forslag fremgår det, at når de unge er flyttet til en ny kommune eller når de er flyttet hjemmefra, er de mindre tilbøjelig til at stemme. Til det kan der eksempelvis afholdes valgdebatter ude på de forskellige videregående uddannelser, for at få sat fokus på det forestående kommunalvalg.
Derudover vil alle ungdomsuddannelser i Kolding Kommune blive kontaktet af valgsekretariatet, med henblik på at få kommunalvalget inddraget mere i undervisningen.
Kolding Kommunes borgmester Knud Erik Langhoff udtaler følgende til de forskellige tiltag:
”Grundlæggende handler det jo om, at vi ønsker, at de unge mennesker skal deltage i demokratiet, og demokratiets absolut højeste ønske, det er at folk deltager i afstemningerne. Vi vil godt lave en indsats for at så mange som overhovedet muligt kommer og stemmer. Det er også en form for opdragelse til at unge mennesker gør det fremadrettet”
Men hvorfor er kommunalvalg ikke sexet hos de unge? Det mener Knud Erik Langhoff også at have svaret på:
”I folketinget ved man hvad de forskellige partier står for. I byrådet er det anderledes. Jeg behøver for eksempelvis ikke at repræsentere Det Konservative Folkeparti, men i stedet skal jeg fokusere på, hvad der er bedst for borgerne her i Kolding Kommune. Man er tættere på borgerne her, end man er i Folketinget, og det tror jeg er en af årsagerne til at unge er lidt mindre interesseret i kommunalvalg.”
”Jeg kan ikke se fordelene ved det”
De unge i Kolding er også splittet i forhold til, hvorvidt de har tænkt sig at stemme til efteråret. 25 årige Cecilie Kruse er en af dem, der ikke har tænkt sig at stemme:
”Jeg synes ikke det gør den store ændring, og jeg kan ikke se fordelene ved det. For at jeg skal stemme skal man kunne se hvad det gør, og det tror jeg er en af grundene til at mange vælger det fra og ikke gider at sætte sig ind i det”, lyder det fra Cecilie.
Hun efterlyser også mere handling fra Kolding Kommune:
”De skal promovere det mere til ungdommen og få det bredt mere ud. Jeg føler ikke, at det er noget unge går op i, medmindre det er noget de selv har interesse i.”
På den anden side står 19 årige Mia Christensen. Hun synes det er vigtigt at bruge sin stemme, når vi har den:
”Jeg har tænkt mig at stemme. Jeg synes det er en pligt vi har, når vi har en mening, skal vi også bruge den. Når der sker noget vi ikke er enige i, så skal vi også gøre noget for at det ikke sker igen”
Kolding Kommunes seks konkrete tiltag har et overordnet mål. At få udbredt interessen for kommunalvalget til de unge, og i sidste ende få dem ned til valgstederne. Om målet nåes, bliver besvaret til efteråret.