Kolding i vækst: Unge fra hele verden strømmer til 

Koldings befolkningstal steg med 1.148 personer i 2024, den største vækst på ét enkelt år. En stor del af fremgangen skyldes internationale studerende og arbejdskraft, skriver Kolding Kommune på deres hjemmeside. Saru Parajuli, der oprindeligt kommer fra Nepal, er en af dem, “Danmark er meget anderledes end hjem og jeg vil gerne opleve den danske kultur” Hun har i dag både studie, bolig og arbejde i Kolding. 

Skrevet af Natascha Andreasen 

En uddannelse, der er under et år gammel, rummer ifølge IBA Kolding 250 internationale studerende. De skal være her i tre år og har mulighed for at tage en master oveni. Saru Parajuli har altid villet studere et andet sted end Nepal for at skabe et bedre liv for sig selv og sin familie. Hun havde hørt godt om Danmark. 

Studie og hårdt arbejde 

Saru Parajuli, 23, læser en bachelor i International Business Management på IBA i Kolding. Hun bor her sammen med sin mand og arbejder ved siden af. Hendes vej til Kolding var igennem en bekendt, der selv har læst i byen. “Jeg ville gerne opleve den danske kultur, og Danmark er meget anderledes end mit hjemland.” Hverdagen er også travl for de internationale studerende, da deres uddannelse er selvbetalt, og de ikke modtager SU. Det mærker Saru Parajuli på egen krop: “Jeg har brug for at have et arbejde. Jeg skal bruge pengene til at leve i Danmark og forsørge min familie.” 

Kolding som studieby 

Kolding er for nylig blevet kåret som Danmarks femtebedste studieby, kun slået af de største byer, og det er et ansvar, borgmester Knud Erik Langhoff er bevidst om, “Det kan tit tiltrække elever, hvis man gør en indsats. Aarhus, Odense og København behøver at gøre knap så meget.” Borgmesteren mærker også de internationale studerende i bybilledet, og for ham og Kolding Kommune er det helt bevidst: “Vi skal bruge noget mere multikulturel styrke i Danmark, og det bliver tydeligt, når flere internationale studerende er repræsenteret i bybilledet.” 
Samtidig mener han, at tilstrømningen af internationale studerende skyldes Danmarks gode ry ude i verden: “Ja, vi har et godt ry på mange områder. Danmark er kendt for, at det er et velordnet forhold, og det er det, der er årsagen til, at de kommer til Danmark.” 

Tiltag til de nye studerende 

Både uddannelsesinstitutionerne og kommunen prøver at lave tiltag, der fremmer den gode integration. Her bliver der nævnt sportsarrangementer, skolefester og bankoaftener. “Personligt dukker jeg op til alle sociale arrangementer. Jeg vil gerne vide mere om kulturen, og det er en god mulighed for mig. Jeg har også vundet i bingo.” 

Fremtid i international arbejdskraft 

Borgmester Knud Erik Langhoff er glad for væksten og har ambitioner om, at den skal fortsætte: “Vi er nødt til at vækste fortsat. Det er vi, fordi vi har ældre sektorer om nogle år, hvor vi er nødt til at have flere hænder.” 
Saru Parajuli mener, at hun og hendes medstuderende kan bidrage til den udvikling: “Vi internationale studerende kan bidrage med hårdt arbejde, loyalitet og kreativitet til byen. Vi kan komme med friske øjne.” 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *