Sander og Felix har meldt sig ind i Hjemmeværnet: “Det er en rigtig drengedrøm”

Hjemmeværnet har det forgangne år oplevet en rekordhøj stigning i antallet af frivillige. Stigningen af nye medlemmer var i 2024 markant højere end i 2023, og det er den største stigning siden 1983. Blandt de mange nye frivillige er Sander Kjærgaard Berg (20) og Felix Mogensen (19), der begge meldte sig ind i Hjemmeværnet i april.

Af: Jonas Lund-Sørensen

Bag de to mørke silhuetter er Felix (tv) og Sander (th), der efter knap 3 timers våbenundervisning indtager dagens sidste retstilling. Foto: Jonas Lund-Sørensen

Militærordbog

  • Appel: Sammenkaldelse af soldater
  • Geled: Række af soldater
  • Retstilling: Kropsstilling, hvor soldater står med ret ryg, samlede ben og armene ned langs siden
  • LMG: Let maskingevær
  • Lås: Mekanismen der muliggør, at geværet kan affyre flere skud ad gangen
  • MTS: Multi Terræn Sløring
  • Eksercits: Militærtræning i at udføre ens bevægelser under kommando
  • Sergent: Militær befalingsmand; Fører

”Jeg er positivt overrasket over den respekt, vi mødes med herinde. Fra start af er vi bare blevet inkluderet og taget godt imod, trods vores unge alder.”

Sådan lyder det fra Sander som hele livet har været interesseret i militæret, og nu i løbet af den kommende måned vil få sin MTS-uniform. Så han også i dagslys kan camouflere sig, og ikke behøver at vente på mørkets frembrud for at passe ind med omgivelserne.

Felix er på sit tredje og sidste år af sin elevuddannelse som IT-supporter, med planer om at søge ind i Cyberværnepligten i Fredericia, hvor han håber på at kunne anvende og videreudvikle sine IT-kundskaber. For Felix er det særligt fællesskabet, der har styrket interessen i Hjemmeværnet.

”Det er et supergodt fællesskab, hvor man også får en masse erfaring, som man altid kan bruge senere hen.”

Det er yderst vigtigt, at de altid står klar på tre geledder præcist til tiden, når de skal til appel, også når klokken er mange. Foto: Jonas Lund-Sørensen

Fællesskabet fylder meget i Hjemmeværnet, som blev oprettet på grundlag af Danmarks modstandsbevægelse under 2. Verdenskrig i 1949. Det var desuden også Hjemmeværnet der mandag arrangerede mindehøjtideligheden for 80-års jubilæet for Danmarks befrielse.

Civil diversitet kombineret med militær ensartethed

Frivilligheden i Hjemmeværnet medfører også, at Hjemmeværnet foruden militære færdigheder, også stiller med en række civile kompetencer, som ikke indgår i almindelig militærtræning. Thor Petersson er rekrutteringsspecialist for kompagniet og siger følgende:

”Noget særligt i Hjemmeværnet er, at det ikke kun er de militære færdigheder som fylder, men også diversiteten, i kraft af, at vi er frivillige, som alle har forskellige kompetencer og baggrunde fra vores civile liv.”

Dette genkender Sander også. Han er dels spændt på, hvad han kan give til gruppen, men også på de kompetencer og færdigheder, som han under sin træning kan tage med videre ud i verden.

Tilbage til civil

Klokken 21:44 aftræder sergent Styver de frivillige fra aftenens aktiviteter, men inden de går hver til sit, råber en af de ældre herrer efter drengene:

“Ja, og så går jeg ud fra, at vi også ser jer i næste uge!”

“Det er mega fedt, at man har hænderne på, og vi startede også bare lige på og hårdt, uden for mange formaliteter, da vi søgte ind. Allerede til første møde, var vi med til at lære eksercits og i dag sad vi jo selv med LMG’et. Det er jo en rigtig drengedrøm.” Lyder det afslutningsvist fra Sander.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *