På Trapholt Museum i Kolding har unge i stigende grad fundet vej til kunsten gennem initiativet ArtMates. Nu står museet foran en omfattende ombygning – og planerne er klare: kunsten skal bringes ud i byen, hvor de unge er.
Af Theodor Pallesen
Ungt kunstfællesskab
ArtMates blev skabt for at inddrage de unge koldingensere i muséets udviklingsfase, i håb om at det også kan nå ud til og inspirere andre i samme målgruppe. Det ungdomsrettede fællesskab har de seneste tre år, tilbudt alt fra social dining og kreative workshops, til events defineret af de unge selv.
Det har især været svært for Trapholt, at få lokket de unge ud af byen og til muséet.
“Unge er en underrepræsenteret brugergruppe her på museet, og vi har arbejdet målrettet for at ændre det,” siger Terese Sau Hansen, projektleder for ArtMates.
“Vi har lært, at det kræver mere end bare opslag på sociale medier. Det kræver relationer, tilgængelighed – og at man møder de unge i øjenhøjde.”
ArtMates har allerede opfyldt målene for antal deltagere. Projektet er skabt med social bæredygtighed i fokus, og har involveret frivillige unge som ambassadører, der har formet indholdet i fællesskab med museet.
“Hvis vi skal lave noget, der appellerer til de unge i byen, skal det foregå på engelsk. Der er mange internationale unge her, og de søger fællesskaber,” tilføjer museumsdirektør Karen Grøn.
Fakta – Hvad er ArtMates?
- Et kunstfællesskab for unge mellem ca. 16–30 år
- Skabt af Trapholt i 2021
- Tilbyder sociale events, kreative workshops og pop-up aktiviteter
- Bliver nu omdannet til en medlemsbaseret ordning med ungdomskort

Trapholt rykker ind til byen
Hvad gør man, når museet lukker, men de unge stadig vil mødes over kunst, mad og idéer?
På Trapholt i Kolding er svaret klart: Man rykker ud i byen – og tager fællesskabet med.
På Trapholt Museum i Kolding har unge i stigende grad fundet vej til kunsten gennem initiativet ArtMates. Nu står museet foran en omfattende ombygning – og planerne er klare: kunsten skal bringes ud i byen, hvor de unge er.
Når museet lukker ned i oktober 2025 for at gennemgå en større ombygning, vil ArtMates fortsætte – og Trapholt planlægger at rykke ud i bylivet med et nyt koncept: Trapholt pop-up.
“Vi er ved at udforme det lige nu. Tanken er at skabe kunstaktiviteter midt i byen – så vi kan fastholde kontakten med de unge, også mens museet er lukket,” siger Karen Grøn.
Socialt og økonomisk bæredygtighed
Samtidig er ArtMates gået fra at være frivilligt båret til at blive et årskort-baseret community. Formålet er, at sikre økonomisk bæredygtighed, nu hvor støtten fra Slots- og Kulturstyrelsen udløber ved årets udgang.
Trapholt har med projektet, ikke kun styrket de unges adgang til kunst, men også fået værdifuld indsigt i deres behov og barrierer.
“Vi er blevet enormt kloge på, hvad der skal til for at de unge gider komme herud. Det handler om at skabe trygge, sociale fællesskaber – ikke bare om at se kunst,” siger Terese Sau Hansen.
Trapholt må lukke dørene i en periode – men måske åbner det netop for nye møder og nye måder at opleve kunst på. Ikke bag museets vægge, men midt i livet.