Ventilen vinder Årets Gnist pris: ”Vi bryder tabuet om ensomhed”  

Kontaktcenteret for ensomme unge, Ventilen, vinder Årets Gnist og 25.000 kroner. Ifølge næstformand i Ventilen Kolding, Emmi Kjærgaard Olsen, skal pengene bruges på at fastholde og skaffe flere frivillige til organisationen. 

Af Olivia Nagel Bisleth

Foto: Emmi Kjærgaard Olsen

For Emmi Kjærgaard Olsen var det bare en helt almindelig arbejdsdag, hvor hun troede, hun skulle til strategimøde med Kolding storcenter. Men så blev hun overrasket. 

“Vi vidste ikke vi havde vundet. Pludselig kom de gående med blomster og det hele. Jeg var så overrasket og glad over at have vundet den støtte.” 

Årets Gnist ud af over 130 ansøgere 

Ifølge marketingschef i Kolding storcenter, Kristina Buchwald Laursen, er der ingen tvivl om, at Ventilen gør en kæmpe forskel: “Ensomhed hos unge er et stigende problem, og Ventilen bekæmper det. Med prisen for Årets Gnist vil vi støtte initiativer som rykker og gør en forskel. Vi har haft over 130 ansøgere, og Ventilen skulle vinde, fordi de skaber et fællesskab for ensomme unge med nærvær, respekt og engagement.   

Ventilen er en social og frivillig organisation for unge mellem 15 og 25 år, der føler sig ensomme. Her bliver de hjulpet til at skabe et fællesskab og stedet har forskellige aktiviteter, som de unge kan deltage i. 

“Vi vil gerne bryde tabuet om ensomhed,” siger Emmi Kjærgaard Olsen. 

“Jeg husker en dreng, som netop er stoppet i Ventilen. Han startede ud som en meget stille dreng og han havde svært ved at komme ind i en samtale. Han udviklede sig til at være den, der samlede de nye op og hjalp de nye ind i fællesskabet.” 

Et godt bidrag til kommunen  

Også Koldings borgmester Knud Erik Langhoff ser Ventilen som et godt bidrag til en stigende tendens om ensomhed blandt unge.  

“Det er fantastisk, at Ventilen har vundet Årets Gnist. Ventilen har vi stor gavn af. Det viser sig også, at flere og flere unge bare sidder derhjemme, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at forhindre ensomheden for unge. Vi kan se at nogle af dem, der kommer der, kommer videre.” 

Det skal pengene bruges til 

De 25.000 kroner skal bruges især på én ting, som Ventilen har svært ved at fastholde og tiltrække. De frivillige. 

Ventilen fortæller, at de mangler frivillige, og at det derfor er vigtigt at fastholde dem, de har. Emmi er begyndt at kunne mærke i hverdagen, at der mangler frivillige. Det er svært at få nogle til at dække vagterne.  

“Det er sket, at vi bliver nødt til at holde lukket, fordi der ikke er nogen frivillige, der kan dække vagterne. Det tror jeg, nogle af de unge er blevet skuffede over.” 

Med pengepræmien vil Emmi styrke frivilligfællesskabet med initiativer til teambuilding eller andre aktiviteter.  

“Jeg håber, at vi i fremtiden kan nå endnu flere af de ensomme unge, som har brug for et fællesskab. Og så håber jeg på at få nogle flere frivillige.” 

For at blive frivillig skal man være mellem 17 og 35 år og man kan tilmelde sig ved at kontakte Ventilen på deres hjemmeside.